Hepimiz bir şeyden ya da diğerinden korkarız – ister karanlıkla ilgili olsun, ister yalnız kalmakla ilgili olsun. Bu korkular sizi bir süre gergin yapabilir ve sonra genellikle kendiniz olmaya geri dönersiniz. Basit korkular fobi değildir . Yakın geçmişte bir şeyden kaynaklanan korkular da fobi değildir. Örneğin, çocukluğunuzda bir köpek tarafından ısırıldıysanız
Bilinen bir çok fobi vardır. Birçoğu çok yaygın olmasa da genel olarak fobileri şöyle sıralayabiliriz.
Akrofobi, yükseklik korkusu.
Aeorphobia, uçakta uçma korkusu.
Agorafobi, dışarısı korkusu.
Arachnophobia, örümcek korkusu.
Astrofobi, gök gürültüsü ve şimşek korkusu.
Atychiphobia, başarısızlık korkusu.
Atelophobia, kusurlu olma korkusu.
Otofobi, yalnız kalma korkusu.
Klostrofobi, kapalı veya kalabalık alanlardan korkma.
Coulrophobia, palyaço korkusu.
Germaphobia, mikrop veya virüs korkusu.
Hemofobi, kan korkusu.
Hidrofobi, su korkusu.
Kakorrahofobi, reddedilme korkusu.
Nyctophobia, karanlıktan korkma.
Ofidiofobi, yılan korkusu
Pirofobi, ateşten korkma.
Scocophobia, yeni sosyal medya korkusu dahil, bakılma veya görülme korkusu.
Tripanfobi, iğne korkusu.
Tripofobi, delik korkusu.
Yabancı düşmanlığı, diğer kültürlerden korkma.
Zoofobi, hayvanlardan korkma
Otofobi, izolofobi veya eremofobi , monofobi- yalnız olma korkusu.
İnsanlar genellikle fobileri korkularla karıştırırlar, ancak ilki korkulardan daha yoğundur ve tetiklendiğinde şiddetli kaygı ve panik ataklara yol açar. Kişinin bir nesne veya belirli bir durumla ilgili gerçekçi olmayan ve abartılı bir korkusu olduğunda ortaya çıkarlar. Sürücü koltuğuna otururken korku, yüksek bir yüzeydeyken kaygı ve çarpıntı deneyimlerini içerebilirler.
Fobi sadece korku değildir. Belirli bir durum veya nesneye maruz kaldığında ortaya çıkan bir kaygı bozukluğudur. Birey, belirli bir fobi ile temas halindeyken veya hatta onu düşünürken semptomlarla karşılaşır. Aşağıdakiler gibi fiziksel belirtiler de gözlenir:
- Terlemek
- Baş dönmesi
- Çarpıntı/Artmış kalp atışı
- Titreme
- Mide bozukluğu
Spesifik Fobiler genellikle günlük yaşamda karşılaşılmadıkları için günlük yaşamı etkilemezken, Kompleks Fobiler günlük yaşamı etkiler.
Fobi Türleri
Fobiler iki tiptir. Basit fobiler aynı zamanda “Özgül Fobiler” olarak da adlandırılır ve karmaşık fobiler. Spesifik Fobiler
Bunlar çocuklukta ortaya çıkar ve kişi büyüdükçe daha az şiddetli hale gelir. Kaynak çoğunlukla kaygıyı tetikleyen belirli bir durum, etkinlik veya nesnedir.
Spesifik fobiler şunları içerir.
Çevresel Fobi
Hayvan Fobisi (örneğin böcekler, örümcekler, yılanlar vb.)
Keskin nesnelere ve iğnelere karşı fobi
Durumsal Fobiler. Örnek-uçma fobisi, yükseklik fobisi vb.
Karmaşık Fobiler
Karmaşık Fobi, adından da anlaşılacağı gibi, günlük aktiviteleri çevrelediği için kişinin hayatını Spesifik Fobiden daha fazla etkiler. Yetişkinlerde bile gelişirler ve belirli bir duruma ilişkin köklü bir kaygıdan ilerlerler.
Birkaç karmaşık fobi şunları içerir
Agorafobi
Sosyal fobi
Klostrofobi
Fobiler mantıksızdır. Bilinçaltımız korkularımızı kontrol eder ve korkunun mantıksız olduğuna kendimizi ne kadar ikna etmeye ve onu kontrol etmeye çalışsak da, fobinin kaynağıyla temasa geçtiğinde beden ve zihin yine de tepki verir. Fobiler fiziksel bedene derinden yerleşmiştir ve beynimizden otomatik bir tepki alır.
Fobiler, gömülü programları yeniden programlamak veya değiştirmek için bilinçaltımızla iletişim kurulduğunda tedavi edilebilir. Amaç, bilinçaltına rahat bir ruh halinde mesajlar vermektir . Araştırmalar, hipnoterapinin fobileri etkili bir şekilde tedavi etmek için etkili bir yardımcı tedavi olduğunu söylüyor.
Hipnoterapi, kişi rahatladığında hayal gücündeki fobilerinin kaynağına maruz kaldığında kişinin nasıl hissettiğini ve davrandığını değiştirir.
Fobiler için Regresyon Tedavisi
Gerileme, hastanın rahatladığı ve hipnotik bir duruma getirildiği ilk adımdır. Regresyon Terapisti daha sonra hastayla konuşur ve ilk etapta fobiye neyin sebep olduğunu hatırlamasını sağlamaya çalışır. Gerileme genellikle insanların fobilerinin tetiklendiği zamana geri dönerek genç hallerini hayal etmelerini içerecektir. Bazen ana olay hasta tarafından hatırlanamayabilir. Terapistin kullanabileceği bazı seçenekler şunlardır:
Fobinin tetiklendiğini ilk hissettikleri zamanı hatırlamalarını sağlayın
Algılanan anılarla çalışmak
Bilinçaltından tetikleyici olayı aramasını ve ortaya çıkarmasını isteyin.
Gerileme, fobi gelişimine yol açan ana olayı bulur, ancak tek başına fobiyi tedavi etmeyebilir. Bununla birlikte, birçok durumda, danışanlar geçmiş olayı rahat bir zihin çerçevesinde görselleştirebilirler. Gevşeme, travmalarına ilişkin algılarında değişiklik yapmalarına ve sonunda onlardan iyileşmelerine yardımcı olur.
Fobileriniz üzerinde çalışmakla ilgileniyorsanız, benimle bir seans ayırtabilirsiniz.